Franklin Police Department

Location:

Franklin, Tennessee

Status: 

Completed Spring 2010

Size:

94,000 SF

Client:

City of Franklin

Shop Team:

James Kennon
Rich McCoy
Anna Ruth Kimbrough
Michael Kump
 

Project Collaborators:

Consulting Architect: McClaren Wilson & Lawrie
General Contractor:
RG Anderson
Structural Engineering:
EMC Structural Engineers
Electrical Contractor: Maddux Electrical
Mechanical Contractor: John E. Green Company
Civil Engineering: Barge Cauthen Associates;
Landscape Architect: Hodgson Douglas
LEED Consultant:
TLC Engineering

Awards:

AIA Design Academy of Architecture for Justice, Certificate of Merit 2011

Urban Land Institute Excellence in Design Award, Certificate of Merit 2011

AIA Middle Tennessee, Merit Award 2011

 

The city of Franklin chose to place the Police Headquarters inside the historic city area instead of developing a greenfield site on the periphery of the city in order to reinforce the urban quality of the downtown. The placement of this large municipal building at one end of the downtown’s main street creates not only a prominent presence for the police department but also instills the notion of the police force as an integral community asset. The urban-scaled front lawn serves as a civic green space. Front entry steps encourage approach by pedestrians while visitor parking has been accommodated on-site, separately from secure parking deck has been provided for staff. The green roof, rainwater cistern, geothermal unit, additional green space for storm water runoff, sustainable products and finishes, and walking trails all contributed to the LEED Gold certification from the U.S. Green Building Council.

The approximately 94,000-square-foot facility accommodates the current needs of the police department, emergency operations, and traffic operations, and provides for the anticipated growth in staffing and service needs for the next 20 years. A large community room located on the first floor is available for use by civic, volunteer, and other groups. The facility is also part of the larger Columbia Avenue Streetscape improvements and has served as a catalyst for the corridor redevelopment.

The City mandated that the project seek LEED Silver Certification from the U.S. Green Building Council, it was awarded LEED Gold Certification.