Center Hill Residence 

Location:

Pleasant View, Tennessee

Status: 

Completed Fall 2010

Size:

17,000 SF

Client:

Private Owner

Shop Team:

James Kennon
Jennifer Atcher

Project Collaborators:

Contractor:
Mike Stovall Construction
Geotechnical Engineers:
Geosciences Design Group
Structural Engineer:
EMC Structural Engineers

 

Center Hill Residence was designed as a second home for a family of five with the intention of a place to get away from their professional careers in Nashville and focus on their family. The house is intentionally small, but with various spaces for group activities and individual quiet spaces.  The family areas face the south sky for daylight and warmth on winter afternoons while the bedrooms are on the north side providing a thermal and visual buffer to the neighboring houses. Built on a steep slope overlooking Center Hill Lake, large screen porches and decks expand the useable space of the house and encourage outdoor activity.